Asociația Oamenilor de Afaceri Gorjeni 2017, militează pentru un climat normal, concurențial, care să încurajeze dezvoltarea mediului de afaceri local
În acest sens, după o serie de întâlniri ce au avut loc lunile trecute între membrii acestei asociații, care numără în prezent peste 20 de întreprinderi mici și mijlocii gorjene și conducătorii unor instituții publice care trebuie să sprijine mediul de afaceri (Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj, Consiliul Județean Gorj) în cursul săptămânii trecute, în zilele de 8 și 10 octombrie 2018 au avut o serie de dezbateri cu Primarul Municipiului Tg-Jiu domnul Marcel Laurentiu Romanescu ,
Domnul Viceprimar Aurel Popescu și cu șefii direcțiilor/compartimentelor de specialitate din cadrul Primăriei Tg-Jiu.
Președintele Asociației domnul Adrian Lelius Stanusoiu , după prezentarea acesteia, a cerut tuturor participanților la dezbateri să evite folosirea sintagmei “nu se poate” și împreună, conlucrând, să fie găsite cele mai potrivite soluții la problemele semnalate de oamenii de afaceri gorjeni, membrii ai asociației.
Pe agenda de lucru au fost următoarele probleme:
1. Schemele de ajutor de minimis pentru dezvoltarea locală.
Plecând de la premisa existenței în țară a unor exemple de bună practică în acest domeniu, printre care cel al Municipiului Oradea și chiar în județul nostru la Motru unde se încearcă un astfel de demers, Asociația a cerut găsirea unor soluții și pentru Municipiul Tg-Jiu.
S-a convenit ca până la următoarea întâlnire, 30.10.2018, să fie conceput un draft cuprinzând un studiu, analize, propuneri de scheme de ajutor de minimis cu avantaje/dezavantaje pentru fiecare, care să permită atât realizarea unor noi investiții și crearea de noi locuri de muncă în municipiul nostru, cât și menținerea, consolidarea celor existente.
2. Pentru a se pune bazele impozitării corecte, unitare, a tuturor imobilelor (terenuri cu/fără construcții) aparținând persoanelor juridice din municipiul nostru, Asociația a cerut ca evaluarea tuturor acestor imobile să fie făcută corect, din 3 în 3 ani, iar cuantumul taxelor și impozitelor pentru fiecare să fie raportate la aceste evaluări, în prezent existând mari diferențe între imobile, chiar vecine fiind.
S-a convenit că este necesară o modificare legislativă care să elimine “portițele” existente care creează aceste diferențe majore de impozitare (în întâlnirile viitoare cu parlamentarii gorjeni se va cere din partea acestora o astfel de inițiativă).
3. Pentru imobilele neutilizate, abandonate, degradate, Asociația a propus un mod de taxare diferențiată a acestora.
Reprezentanții Primăriei vor iniția un proiect de HCL în luna noiembrie prin care se va propune majorarea taxelor și impozitelor pentru aceste imobile cu până la 500% începând cu luna ianuarie 2019.
4. Pentru stimularea investițiilor viitoare Asociația a cerut urgentarea tuturor procedurilor în vederea finalizării PUG al Municipiului Tg-Jiu la care se lucrează de peste 10 ani, lipsa acestuia stopând/blocând investițiile locale.
Reprezentanții Primăriei au estimat că până în iulie 2019 Municipiul Tg-Jiu va avea un PUG aprobat, în vigoare.
5. Asociația a cerut găsirea unor soluții pentru crearea accesului prin str. Livezi la zona ROSTRAMO (poarta 2), pentru a se pune în valoare zona industrială, precum și reabilitarea rețelelor de canalizare și alimentare cu apă în zona ARTEGO, ROSTRAMO, Narciselor.
Reprezentanții Primăriei vor prezenta la următoarea întâlnire (30.10.2018) o propunere de soluție pentru aceste probleme semnalate.
6. Asociația a cerut înființarea unui centru de excelență pentru antreprenoriatul local, după modelul Oradea.
Reprezentanții Primăriei au comunicat că există un astfel de birou în structura organizatorică a Primăriei Tg-Jiu, necesitând reevaluarea, reorganizarea acestuia în vederea eficientizării activității sale.
7. Asociația a cerut găsirea unor soluții legale prin care, printr-o ONG, să se colecteze taxele hoteliere de la operatorii din turism și cuantumul acestora, chiar majorat, să fie folosit pentru promovarea turismului în zonele de interes ale orașului nostru.
Propunerea va fi analizată de către reprezentanții primăriei și se vor prezenta concluziile analizei la următoarea întâlnire (30.10.2018).
8. Reprezentanții Asociației au solicitat să fie comunicat stadiul actual al modernizării Axei Brâncuși.
Reprezentanții Primăriei au comunicat că din totalul de 27 milioane euro cât a fost estimată valoarea acestui proiect, s-au alocat 2 milioane euro, fiind în procedură de achiziție lucrările pentru tronsonul dintre str. Popa Șapcă, Hotel Europa – str. Mărășești, lucrări ce vor începe în 2019.
De asemenea, CEZ va executa lucrări de specialitate în zonă de 2 milioane lei.
9. Reprezentanții Asociației au solicitat să se comunice situația actuală a Casei de Cultură.
Aceasta a fost adjudecată în luna mai 2018 de către primărie, în prezent fiind pe rolul instanței de judecată un nou litigiu; după finalizarea acestuia se va încerca reabilitarea acestui obiectiv de interes pentru comunitatea noastră.
10. Reprezentanții Asociației au propus organizarea săptămânală, în weekend (5-6 ore), în Piața Prefecturii, a unei piețe pentru adevărații producători autohtoni.
11. Reprezentanții Asociației au solicitat să se comunice care este stadiul actual al proiectului de modernizare a iluminatului stradal în orașul nostru.
Reprezentanții Primăriei au comunicat că în cursul anului 2019 se va demara un proiect de 5 milioane euro pentru modernizarea iluminatului stradal.
De asemenea vor fi amenajate 3 parcări exterioare în zona Fabricii de Confecții, în zona fostului sediu Petrom spre Petroșani și în zona viitorului sediu RAR, precum și un centru INFOTRAFIC în zona Piața Mică.
Privitor la parcările publice și parcările de reședință, vor fi comasate în structura organizatorică a Primăriei cele două compartimente care le gestionau.
Începând cu 01.01.2019 vom avea și în orașul nostru parcări cu plată prin sms.